Rambøll + Omgi: Slik bygger vi bærekraftige enheter

Skrevet av
Aziz Chaer
Publisert
21.12.2023
Rambøll er Omgi sin partner innen bærekraftig utvikling. Sammen med dem har vi utviklet fritidsboliger og mikrohus som påvirker naturen minimalt. Vi har snakket med avdelingsleder, Simon Hugo Haugen, for å lære mer om prosessen og veien videre.
Bildetekst: Simon Hugo Haugen, avdelingsleder i Rambøll

- Omgi-prosjektet er virkelig det motsatte av det vi vanligvis ser i dagens hyttebygging. Mens andre byggverk kan rasere natur og etterlate seg et betydelig avtrykk, tillater Omgi haren å spise lyngen under hytta. Det er en nyskapende tilnærming som viser at vi kan bygge på en måte som respekterer naturen rundt oss.

Rambøll sin rolle i prosjektet er bygningsfysikk, konstruksjonsteknikk og design. Haugen forteller at de ser på seg selv som samfunnsrådgivere med bred faglig tilnærming og at det er fokuset på bærekraft som gjør prosjektet så spesielt. 

-Jeg har alltid vært veldig opptatt av å gjøre dette prosjektet helnorsk og kortreist, og det var vi som tok initiativ til å flytte hele produksjonen til Norge. Vi har stor tro på at det er aktører som satser på bærekraftige løsninger som vil bli belønnet. 

Når vi ser på fremtiden til Omgi og bærekraftig utvikling, deler Simon Hugo Haugen noen spennende tanker om hva vi kan forvente.

- Vi har allerede tatt store skritt med Omgi-konseptet, men det er fortsatt så mye mer å oppnå. Vi ser for oss et landskap hvor mikrohusene ikke bare reduserer nedbyggingen av natur, men også produserer sin egen energi.

For Omgi er nemlig i gang med å utvikle moduler som ikke henter energi fra fossile kilder over hodet. Ambisjonen er nemlig å gå helt over til solceller. 

- Vi tar et stort skritt mot fremtidens bærekraft ved å introdusere et nytt konsept der hver modul drives fullstendig av egenprodusert energi gjennom solcellepaneler. Det produserer overskudd av energi om sommeren og mindre om vinteren, men i sum sikrer vår smarte bruk av energien at vi balanserer dette og når nullutslipp.

Drømmer du om å utvikle en egen Omgi-lokasjon? Les mer om våre andre samarbeidspartnere Snøhetta og Bravida her. 

Abonner på våre saker

Abonner for å motta spennende historier og tips om siste nytt

Tusen takk. Du er registrert.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Ved å klikke på "Godkjenn" godtar du lagring av informasjonskapsler på enheten din for å forbedre nettstedets navigering, analysere bruken av nettstedet og hjelpe til med markedsføringstiltakene våre. Se personvern for mer info.